Newfoundlandshunden har sitt ursprung på ön Newfoundland, varifrån den även fått sitt namn, vid Kanadas ostkust.
Newfoundlandshunden är en stor hund som väger ca 45-70 kilo och har en mankhöjd på ungefär 65 till 70 cm. Den har medellång rak dubbelpäls som är vattenavstötande. Den kan vara brun, svart eller grå. Den måste borstas minst en gång i veckan, gärna oftare, för att förebygga tovor som annars kan uppstå. Newfoundlandshundar fäller 2 gånger per år och kan då behöva borstas varje dag för att slippa stora tussar av päls överallt i hemmet.
Newfoundlandshunden älskar att bada. Den tar varenda chans den får att ta sig ett dopp, och den har en naturlig instinkt att livrädda människor ur vattnet, på både gott och ont. Det finns otaliga historier om människor, både vuxna och barn, som blivit räddade ur både sjöar och pooler av en Newfoundlandshund. Till på köpet så har den dessutom simhud mellan tårna. Det sägs att denna instinkt att rädda människor härstammar ända från rasens uppkomst. Den kom till efter att vikingarna på 1100-talet tog med sig en stor björnhund till Newfoundland där den parade sig med inhemska hundar och korsningen blev vad vi nu kallar Newfoundlandshund. Den användes då till att dra timmerlass och även att hjälpa fiskare att dra in tunga fiskeredskap och det utvecklade sig till att den ville rädda människor i vattnet.
Newfoundlandshundar är väldigt bra arbetande hundar, både för livräddning, draghund och även som terapihund. Förutom detta, är den en fantastisk familjehund och den perfekta vännen för barn. De älskar att arbeta och simma och gillar långa, lugna skogspromenader. Men om den inte får den motion som den behöver har den lätt för att bli en soffpotatis och då gå upp i vikt, vilket kan förkorta dess redan korta livslängd som redan är väldigt låg eftersom den bara blir omkring 8 till 11 år gammal.
Precis som många andra stora hundraser så växer Newfoundlandshundar fort under det första året. Under det första levnadsåret lägger de på sig ungefär 45-50 kilo. vid 3 års ålder är de fullvuxna. Med så snabb tillväxt krävs det naturligtvis ganska mycket mat, men sen saktar ämnesomsättningen ner och de kräver relativt lite mat.
Rasen lider inte av några sjukdomar som är specifika för just den rasen men det förekommer dock problem med höftledet och armbågsleder.
Avslutande ord
Newfoundlandshunden är tack vare sin mentalitet en idealhund för barnfamiljer och för den som har tiden till att ta hand om dess päls, kan den vara ens bästa vän.