Vill du ha en robust och tålig hund i liten förpackning? En luden vän som följer med dig på allt du gör och som inte backar för en utmaning? En intelligent familjemedlem som vaktar tomten, huset och bilen mot misstänkt verksamhet? Har du bekantat dig med dvärgschnauzern?
Rasen kommer från Tyskland och för hundra år sedan var den samma ras som dvärgpinschern. Schnauzer betyder mustasch på tyska och den var en strävhårig variant av den släthåriga dvärgpinschern. Rasen delades sedan upp i två olika raser och blev schnauzer och pinscher. De finns i två storlekar, en dvärg och en mellanstorlek.
Utseende
Dvärgschnauzern ingår i rasgrupp 2, schnauzer-, pinscher- molosser, bergshundar och sennenhundar. Det är en liten hund, ca 30 – 35 cm hög i manken och vikten varierar mellan 4 och 8 kilo, men det finns gott om överväxta individer också som närmar sig modiga 12 kilo och en mankhöjd på 40 cm. Den finns i fyra godkända färger idag.
Historia
Rasens hemland är Tyskland och den var ursprungligen en gårdshund och en råttfångare som höll ordning på gårdarna. Den var sällskaplig och barnkär och det finns historier om trogna dvärgschnauzrar som följde gårdens barn till skolan på morgonen, gick hem och vaktade och jagade råttor för att sedan gå tillbaka till skolan och hämta barnen när de slutade. Idag används den till sällskap och olika hundsporter.
Mentalitet
Dvärgschnauzern är en social hund som gärna vaktar hus och hem, men det lilla dvärgschnauzerhjärtat klappar ofta för familjen och allra helst lite extra för en utvald familjemedlem. Så är det för dvärgschnauzern Bamse som fick vara med i Aftonbladet och som favoriserar sin husse. Det är en ras som kan vara skällig, men med rätt uppfostran blir den en mycket trevlig följeslagare. Den är pigg och alert, nästan omöjlig att trötta ut, så den passar lika bra som sällskap på joggingrundan som den gör vid skidspåret. Den är intelligent och tycker om utmaningar, vilket kan vara både på gott och ont, men den vet sitt värde och har stor integritet.
Pälsvård
Dvärgschnauzern är en så kallad trimras, vilket betyder att den inte tappar sin päls. Stråna ska ryckas bort och underullen som blir tät och tjock ska kammas ur med jämna mellanrum. Vill du inte lära dig trimma så kan du lämna in den på ett trim och få tillbaka en nyfriserad hund. En rätt skött schnauzerpäls fäller knappt alls och är oerhört tålig mot väta och smuts. Rasen ska heller inte badas med schampo allt för ofta eftersom pälsen då förlorar sitt regnskydd.
Sjukdomar
Överlag är det en frisk ras med lång livslängd, men det finns ögonsjukdomar och problem med urinsten inom rasen. Tandstatusen kunde även varit bättre. På grund av pälsen kan det vara svårt att upptäcka fripassagerare, så ett fästingmedel kan vara bra att ha då hunden gärna vill lufsa runt i buskar och gräs. Apotek Hjärtat har allt från Scheriproct för ändtarmsbesvär för människor till fästinghalsband och hundschampon för hunden.